Råd for å unngå fukt og mugg – FHI
Les merFukt i bolig
Mistenker du et gryende fuktproblem i boligen din? Da er du ikke alene. Mer enn 30% av norske boliger har et fuktproblem som er så stort at det burde vært utbedret. Fuktrelaterte skader i bygninger står for årlige kostnader på over 3 milliarder kroner og er stigende.
Problemet med norske boliger
Fuktsikringsløsninger for boliger har tidligere vært for dårlig samtidig som funksjonene etter mange år svekkes. Det er spesielt eksponering for og opptak av fukt i grunnkonstruksjonene, som utgjør de største risikoene. De fleste tiltak er skjult under terreng og blir aldri kontrollert. Alle bygninger oppført før 2000 har stor risiko, hvorav boligens beliggenhet i terrenget og utformingen av eiendommen også påvirker risikobildet. Fuktbelastningen er aldri stabil og er veldig avhengig av nedbørsmengder. Forandringer i klimamønster med stadig økende nedbørsmengder på kortere tid, øker belastningen betydelig.
I Norge ble det oppført mange nye boliger i årene 1960-90. Disse boligene er oppført med enkle fuktsikringsløsninger med begrenset funksjon. Boliger fra denne epoken omtales alltid som risikokonstruksjoner da fuktsikring i byggefasen var langt mer primitiv enn for boliger oppført etter 2000.
Vi hjelper deg
Friske Rom AS påtar seg oppdrag for bolig- og bygningseiere gjennom undersøkelser å komme frem til risikoområder og utarbeider konkrete forslag til tiltak for å redusere fuktbelastningene. Vurderingene er tuftet på de mest typiske krav nedfelt i byggeforskriftene. Det tas også hensyn til anbefalinger og løsninger fra SINTEF/Byggforsk.
Friske Rom AS kommer på en fysisk befaring med visuell inspeksjon av eiendommen inne og ute. Normalt gjøres ingen tekniske målinger da dette gir lite informasjon ved kort eksponeringstid. Alle risikoområder opplyses i vår tiltaksrapport. I den grad det er mulig, vil det settes opp en rangert rekkefølge av tiltak. Våre vurderinger er ikke knyttet til spesifikt produktsalg.
Kontakt oss med en uformell prat.